Kisah Azan

Munir
0

Mengapa azan harus dikumandangkan kuat? Pakai speaker pula .. Apa tidak mengganggu yang lain termasuk non-Muslim ?


Adalah teman saya, yang kebetulan non-Muslim… bertanya kepada saya… 

“Kenapa kalau azan harus dibunyikan kuat-kuat dengan speaker pula?”

Saya yang bukan ahli agama kemudian berpikir sejenak mencari jawapan yang mudah dicerna dengan menjawab seperti ini…


“Bro azan itu adalah panggilan solat… namanya panggilan tidak mungkin dengan cara yang sama seperti berbicara atau berbisik-bisik”


Teman saya membalas: “Tapi kan orang-orang sekitar tidak semuanya muslim?”


Saya jawab lagi : “Benar bro… jika kita sekarang sedang berada di lapangan terbang… kita akan dengar announcement memberikan panggilan untuk boarding? 

Apakah kamu juga tidak bertanyakan kepada mereka mengapa membuat panggilan boarding untuk pesawat-pesawat lain dengan kuat padahal bukan panggilan untuk pesawatnya?”


Dia tersenyum namun membalas lagi : “Tapi bukankah semua orang sudah tahu dengan kemudahan dan teknologi moden dapat memberitahu mengenai waktu dan solat apa… tanpa harus melaungkan azan?”


Saya kemudian menjawab : “Ya setiap penumpang juga sudah tahu jadual penerbangannya sejak membuat tempahan tiket lagi .. memegang tiket dan kemudian check-in… sudah tercetak jadual berlepas di boarding pass… sudah masuk ruang tunggu… tapi pihak Penerbangan masih membuat panggilan boarding bukan?

Dan ada satu hal lagi mengapa azan harus dikumandangkan .. itu bukan hanya sebagai penanda sudah masuk waktu solat tapi benar-benar panggilan solat… kerana kami harus menyegerakan sola…


“Sama juga seperti semua penumpang harus segera masuk pesawat setelah panggilan boarding… walaupun masih ada waktu untuk naik pesawat sampai pintu pesawat dtutup”


Kali ini senyumnya bertambah lebar… lalu dia segera memeluk saya sambil menepuk-nepuk bahu saya dan berkata “Superb… I got it bro”


Noted ! Thanks bro ?


Masih banyak orang tidak rela ketinggalan pesawat dibanding ketinggalan solat .. Bahkan lebih rela menunggu pesawat yang belum datang dibandingkan menunggu azan datang…


Ayuh mari kita share agar mereka bukan sahaja dapat memahami kenapa perlunya azan dilaungkan tetapi juga agar terbuka pintu hatinya .. Aamiin Aamiin Aamiin 

Allahumma Aamiin Ya’Rabbal’Alaamiin ?

Hayya ‘Alas Solah = Ayuh Solat…

Hayya ‘Alal Falah = Ayuh menuju kejayaan…

Solat adalah jalan kejayaan dunia akhirat…


Sumber : Facebook

Tags

Post a Comment

0Comments

Post a Comment (0)