Panggilan Allah

Munir
0


Suami : Dah solat asar?

Isteri : Tidak

Suami : Kenapa?

Isteri : Saya balik dari kerja agak letih jadi saya tidur sebentar.

Suami : Ok... Pergi solat Asar dan Maghrib sebelum masuk waktu Isyak.


Keesokan harinya... suami meninggalkan bandar untuk perjalanan perniagaan... Tetapi beberapa jam selepas penerbangannya dijadualkan tiba, dia tidak menelefon atau pun menghantar mesej kepada isterinya seperti biasa untuk memberitahu bahawa dia telah tiba dengan selamat. ..!!


Isterinya call nak check up suami tapi tak angkat.. Dia call lagi; telefon berdering tetapi tiada balasan apa-apa lagi.


Dia mula risau selepas berkali-kali cuba menelefon suami tercinta dan langsung tidak berbalas... Dia fikir sendiri ada sesuatu yang tidak kena dia tidak pernah berbuat demikian. Dia sentiasa menelefon sebaik sahaja mendarat.


Beberapa jam berlalu... dan tiba-tiba telefon berdering dan itu suaminya. Isterinya yang risau berkata: dah selamat sampai??


Suami : Ya, Alhamdulillah.

Isteri : Bila?

Suami : Lebih kurang 4 jam yang lalu.

Isteri (dalam nada marah) : 4 jam yang lalu? Dan awak tak call?

Suami : Saya penat jadi ambil keputusan untuk tidur sebentar.

Isteri : Beberapa minit takkan sakitkan hati awak kalau awak telefon saya dan beritahu saya awak dah sampai... Tambah-tambah awak tak dengar telefon berdering berulang kali semasa saya menghubungi awak..??

Suami : Ya, saya dengar..

Isteri : Dan awak tak angkat..?? Apakah panggilan saya yang tidak cukup penting untuk awak..??

Suami : Panggilan awak penting bagi saya, tapi semalam awak macam tak kisah tak jawab panggilan azan.. Panggilan Allah...


Isterinya terdiam. Dengan mata berair dan selepas diam sebentar isterinya berkata: Ya, awak ada betulnya.. Saya minta maaf..


Suami : Kenapa awak minta maaf dengan saya? Awak harus memohon ampun kepada Allah dan jangan mengulangi kesalahan yang sama dua kali. Apa yang saya inginkan dari dunia ini ialah Allah menyatukan kita berdua di dalam sebuah istana di Jannah di mana di dalamnya kita boleh memulakan kehidupan kekal kita bersama. Sejak hari itu si isteri tidak pernah melengahkan solatnya.


"Orang yang benar-benar mencintaimu adalah orang yang mendorongmu ke hadapan di jalanmu menuju Allah dan menghalangimu dari kemunduran dalam hidup."

.

Tags

Post a Comment

0Comments

Post a Comment (0)